20061012

DAG 4 29 September 2006
Alle voorraden aangevuld, oftewel het water en wat brood gekocht. En een stekker voor Ingrid, want nu hebben we wel een inverter voor in de auto om batterijen op te laden maar die geld alleen voor Australische stekkers. We kunnen pas om 8 uur van de camping omdat we de borg terug moeten krijgen van de slagboom, dus maken we een ochtendwandelingetje op Cable Beach. Daarna ook nog even naar Town Beach gereden, drie jaar geleden was het daar prachtig. Een kilometer melkwitte zee met daarna het azuurblauw. Maar nu was het helaas eb... We lopen een stuk over de modderige vlakte, er groeien hier zelfs mangrove in de zee. Nog even bij Chinatown en de mangroven gekeken en om tien uur rijden we Broome alweer uit.
En een paar uur later staan we vlak voor Derby bij de beroemde prison tree, een stokoude boab boom die vroeger is gebruikt om Aboriginal gevangenen tijdelijk te behoeden om weg te lopen. Het is een joekel van een boom en helemaal hol van binnen. In Derby zelf tanken we voor de laatste keer voordat we dan echt de outback in gaan. Bij het politiebureau waar we ons netjes willen melden vertellen ze ons dat ze niet meer gaan zoeken naar mensen die zich aanmelden omdat ze zich vergeten af te melden. Dus nemen we de gok maar en even later hebben we de bandendruk verlaagd naar 30 psi en rijden we in high gear de onverharde weg van de Gibb River Road op. De weg zelf is redelijk alleen schrikken we regelmatig van de grote road trains die een berg stof met zich mee brengen. En ook heus niet afremmen voor tegenliggers..

Gelukkig doe ik dat wel! Alleen op het eerste stuk (wat ook nog afslagen heeft van mensen die bij de Derby shire horen) is het drukker, daarna zien we niemand meer. Het is vandaag 41 graden, bloedheet dus. De afslag naar Windjana Gorge, ons eerste doel, ligt op 145 km van Derby. De weg naar de gorge is nog iets van 26 km lang en behoorlijk corregated dus de auto trilt en rammelt.

Onderweg stop ik nog even om de rare klonterige termieten heuvels van dichterbij te bekijken. En als we dan proberen om weg te rijden over de zwaar gehobbelde weg hotst en botst alles. Het is even wennen om de juiste snelheid te pakken te krijgen.
Aangekomen op de camping, we rijden tegen een enorme muur van een miljoenen jaren oud koraal rif op, de Kimberley is namelijk vroeger zeebodem geweest, kijk ik even de banden druk na met onze nieuwe compressor.
Het is drie uur geweest, zetten ons kamp op, de camping is goed geregeld hier in the middle of nowhere. Er zijn toiletjes, koudwaterdouches, twee gebouwen, vrouwen en mannen apart, want er hangt alleen een gordijntje voor. En er is zelfs drinkwater, veel lekkerder dan het vieze Broome leidingwater wat we bijgetankt hadden. We hebben een mooi plekje achteraan, maar na verloop van tijd wordt het snel drukker, er staan iets van tien tentjes en 4WD-campers her en der opgesteld.
De Windjana Gorge is spectaculair om te zien, zeker bij zonsondergang. De rode kleuren in de rotsen zijn erg mooi en we besluiten om alvast een verkennende toer te gaan maken naar de rotsen. Door een smalle doorgang die vol vlinders zit kom je tussen de rivier (alleen nog maar kleine poelen omdat dit het eind is van de 'dry', de droge periode) en de rots uit op een mooi pad vol bomen.

Het duurt niet lang voor we tussen de takken door de eerste freshy, oftewel zoetwater krokodil, spotten. De kleintjes liggen een beetje te hangen in het water, wat verderop zitten wat grotere modellen in het water en op de oever. De freshy is niet gevaarlijk, maar echt trek om in die poelen te springen krijgen we niet, het water is modderig groen door die beesten. Wel gaaf om zoveel krokodillen te zien.
De rest van de wandeling bewaren we voor morgen!
Dus terug naar het kamp waar we lekker op tijd gaan koken, althans dat dachten we, de zon gaat hier wel iets eerder onder, om half zes is het al donker.
Fantastisch om zo met de ondergaande zon op het koraalrif te kokkerellen! Op de achtergrond van deze foto zie je ook de douche hokjes.
Als we na het eten nog even bij de gaslamp zitten te lezen begint het te druppen... Het is drukkend warm en we hadden het tentje dus ook opgezet zonder boventent, maar niet gerekend op een regenbuitje. Echt hard regent het niet maar genoeg om nat te worden. Dus snel de boventent erover heen gegooid en de spullen opgeruimd.
Lopen een rondje over de camping totdat er een tweede buitje komt dus besluiten we maar om gewoon weer vroeg de tent in te kruipen.
In de tent liggen we eerst altijd nog even te lezen. Ingrid had wat boeken gekocht op Schiphol, van Kluun, een begrip schijnbaar in Nederland. Dus lees ik vrolijk mee en probeer ik op de hoogte te blijven van de trendy Nederlanders. Echt lang lezen we nooit, meestal vallen we redelijk snel in een diepe slaap. Nouja, ik dan, want ik schijn nogal te snurken... dus geeft Ingrid me regelmatig een por zodat ik me omdraai en zij ook weer rustig verder kan slapen.
----------------------------------------------------------------------------------
Windjana Gorge was gazetted as a national park in November 1971 because of the need to protect and preserve its natural attractions and to offer facilities to its many visitors.
The park covers over 2000 hetares including Lilimillura Police Station Ruins and is situated 145 kilometres east of Derby and 150 kilometres north west of FItzroy Crossing.
The main attraction of Windjana is the scenic gorge carved by the Lennard River, through the Napier Range, which exposes the ancient reef system, regarded by geologists as a classic feature of world geology.
The Lennard River runs through the gorge in wet weather, but during the dry season it forms pools surrounded by trees and shrubs.
The deep, moist soils of the riverbank support the tall broad-leaved leichardt tree, native figs and the paper-barked cadjeputs. These trees also provide shelter from the hot sun for many waterbirds, a colony of fruit bats and a large group of corellas. Freshwater crocodiles can often be seen in the pools.
The walls of Windjana Gorge rise abruptly from the wide alluvial floodplain of the Lennard River, reaching about 100 metres high in some places. The 3.5-kilometre long gorge cuts through the limestone of the Napier Range; part of an ancient barrier reef, which can also be seen at Geikie Gorge and Tunnel Creek National Parks.

----------------------------------------------------------------------------------

Geen opmerkingen: